Barszcz perski
Heracleum persicum
fot.: Izabela Sachajdakiewicz
Informacje o gatunku
Naturalnym rejonem występowania barszczu perskiego jest Południowo-Zachodnia Azja i Kaukaz. Występowania tego gatunku w środowisku przyrodniczym Polski nie stwierdzono (barszcz perski uprawiany jest tylko na terenie Warszawskiego Ogrodu Botanicznego). Podobieństwo barszczu perskiego do barszczu Mantegazziego i barszczu Sosnowskiego, duża zmienność osobnicza, zdolność tworzenia mieszańców, szczególnie z rodzimym barszczem zwyczajnym oraz słabo udokumentowana historia introdukcji mogą stanowić podstawę założenia, że roślina występuje w Polsce, ale nie jest identyfikowana lub jest elementem rojów mieszańców. Potwierdzenie występowania gatunku wymaga dalszych badań. Źródłem inwazji mogą być licznie produkowane nasiona, transportowane przy udziale wody, wiatru, zwierząt oraz niezamierzonych działań ludzi. Barszcz perski negatywnie wpływa na rodzime gatunki m.in. przez zacienienie i masowy rozwój siewek. Inwazję gatunku ułatwiają jego znaczne rozmiary, wysoki potencjał regeneracyjny i toksyczny sok, który jest skutecznym „narzędziem” obrony przed roślinożercami. Kolonizuje szczególnie siedliska nadrzeczne i ruderalne np. przydroża. Jest niebezpieczny dla zdrowia i życia ludzi oraz zwierząt hodowlanych.
Mapy występowania gatunku:
Dodatkowe informacje:
Karta Informacyjna Gatunku (PDF)
Analiza Stopnia Inwazyjności Gatunku (PDF)
Analiza Stopnia Inwazyjności Gatunku - EN (PDF)
Zobacz galerię zdjęć gatunku